Thema 1: Verwonderen

T

Wat goed dat je (weer) aan de slag gaat met mediteren! Als inleiding hebben wij zes meditaties voor jou geselecteerd, onder de titel “Verwonderen”.

Heb je weinig ervaring met mediteren? Dan kun je eerst het stuk over “als je begint met mediteren” lezen.

Je leren verwonderen

Mediteren is een innerlijke reis, waarbij je gaat ontdekken wat je denkt, voelt en hoort in jezelf. Het is alsof je je zintuigen naar binnen richt, in plaats van naar buiten. Je went vanzelf aan het taalgebruik. Aan woorden en begrippen als ‘geest’ en ‘mind’. Het is overigens voor het effect van de meditatie niet belangrijk dat je alles verstandelijk begrijpt. Op een diepere laag zijn we allemaal bekend met deze begrippen. Wij geven geen definities; jij mag zelf de betekenis en waarde ontdekken. Wat ze voor jou betekenen. Je mag je verwonderen.

De zes geselecteerde meditaties geven je de ruimte om iedere dag een meditatie te doen. En dan jouw meest favoriete meditatie (of die met de meeste impact) te herhalen. We raden je aan om niet meer dan één meditatie per dag te doen. Neem je tijd. Houd het relaxed. In principe ben je in een week klaar.  Natuurlijk kun je er ook langer over doen. De volgorde van de meditaties is niet belangrijk. Je kunt de onderstaande volgorde aanhouden of intuïtief kiezen.

je innerlijke leraar

Tijdens de meditaties leer te communiceren met je innerlijke leraar. Dit kun je ook de stem van je intuïtie noemen of het universum of God. Geef de stem de naam die bij jou past. Waar het om gaat is dat jouw innerlijke leraar je steun en richting geeft op je levenspad. Deze stem ken je misschien al wel of (nog) niet. Vertrouw erop dat je deze gaat ‘horen’. Belangrijk daarbij is te weten dat je twee stemmen in je hebt; de stem van de liefde en de stem van de angst. De stem van de liefde is de stem van je innerlijke leraar. De antwoorden leiden altijd naar vrede en net zoals de stem van de angst altijd naar onvrede leidt. Mensen zijn vaak bang de verkeerde stem te verstaan, maar wees niet bang. Je mag je vergissen en dat doen we dagelijks. Dan blijken we toch ons ego aan de lijn te hebben. Lach om je eigen vergissingen.

Om te weten of je de stem van de liefde je aan de lijn hebt, zijn er wel enkele gemeenschappelijke kenmerken. Je innerlijke leraar communiceert doorgaans direct, duidelijk, kort, helder, liefdevol en altijd met respect voor jou. Vaak ervaar je een onmiddellijk weten: ‘dit is het’.

Als we het hebben over de stem van je innerlijke leraar, is dat vaak in het begin wat ingewikkeld voor mensen. Versta je nu echt letterlijk een stem? De ervaring leert dat dit voor mensen die regelmatig mediteren in de loop van de tijd verandert. Eerst zien mensen vaak alleen beelden. Een soort innerlijk plaatje wat betekenis voor hen heeft. Die beelden kunnen meerdere beelden worden en uiteindelijk zelfs een film. Als je wat langer bezig bent, krijg je steeds meer gedachten, ingevingen. ‘Oh, hier gaat het over’. Met deze gedachten kun je communiceren, wat weer een volgende gedachte oproept. Anderen krijgen juist meer gevoelens. Gevoelens van vrede en liefde. In de tijd ga je vaak minder beelden en gevoelens ervaren en hoor je steeds meer een stem. Je communiceert in gedachten terwijl je in een staat van vrede en liefde bent.

Ervaar zelf hoe het voor jou is. Het gaat zoals het bij jou het beste past of je nu een stem hoort, beelden ziet of gevoelens ervaart. Weet dat het ook voor jou een volkomen natuurlijke staat is die je al bereikt hebt, maar nog niet altijd toepast.

Gewaar zijn

School in Wonderen - Meditatie "Gewaar Zijn"

Bij gewaar zijn ben jij de observator van jouw zintuigelijke waarneming. Je wordt de observator van dat wat jij lijkt te zien, horen en voelen.

Onwetendheid

meditatie over niet weten - school in wonderen

Onwetendheid brengt onvrede, weten brengt vrede. Durf jij wat je denkt te weten los te laten om via de staat van niet weten bij het absolute weten te komen.